BALKon a BALKánra

BALK AJÁNLÓ OLDAL

A szerb elnöknek fontosabb Jasenovac, mint egy négyzetméter törölköző a horvát tengerparton 

Megint és újfent és ismét háborús témákkal hozakodott elő szerb elnök a Prva televíziónak adott interjújában. Ennek során kijelentette, hogy soha életében nem megy a horvát tengerpartra nyaralni. Egyúttal arról is beszélt, hogy Szerbiának nincs szüksége külföldi katonai bázisokra, így orosz bázis sem létesül az ország területén.

A szerbiai mindennapok szinte folyamatosan a háborús múlt felemlegetésének jegyében telnek, ennél még a koronavírusos idők is jobbak voltak, mert járványból csak egy volt. Azóta azonban kitört egy újabb háború, ami némileg indokolja a téma “melegen tartását”, bár nem éppen történelmi távlatokban.

További részletek itt olvashatók.

Legalább 10 embert ölt meg egy ámokfutó Montenegróban

A tragédia Montenegró ősi fővárosában, Cetinjeben történt, ahol délután egy 34 éves férfi vadászkarabéllyal, más források szerint pisztollyal lövöldözött a járókelőkre. Ennek során legalább 10 ember vesztette életét, az áldozatok között gyermekek is vannak. Montenegró újkori történetének ez a legtöbb áldozatot követelő fegyveres támadása.

A lövöldözés nem sokkal délután 4 óra után kezdődött egy kormányzati épület közelében, nem hivatalos információk szerint az ámokfutás családi konfliktusnak indult.

További részletek itt olvashatók.

 

A nyugati olajcégek hatalmas bevételekre tettek szert az ukrajnai háborúnak köszönhetően

Több százmilliárd euróra rúg a nyugati olajcégek haszna, amelyet az ukrajnai háborúnak köszönhetően zsebeltek be. A Putyin-Zelenszkij duó “véres bohóckodása” akkora pénzekhez juttatta őket, amekkorát eddig még soha nem sikerült kitermelniük, ezért akár hálát is rebeghetnének az orosz és az ukrán elnöknek a rekordokat döntögető extraprofitért.

Ha minden más körülménytől elvonatkoztatunk, akkor arra a szomorú következtetésre juthatunk, hogy a nyugati olajcégeknek végképp nem érdekük, hogy gyorsan vége legyen a háborúnak Ukrajnában.

- Többet kerestek, mint az Isten - mondta nemrégiben az ExxonMobil vonatkozásában az amerikai elnök.

További részletek itt olvashatók.

DUA LIPA ÉS A SUNNY HILL ALAPÍTVÁNY: Egy korábbi cikk a koszovói albán származású énekesnőről (is).

A volt horvát elnök a tavalyi év végén egy fotót osztott meg az Instagtramon, amelyen Dua Lipával látható, aki ugyan már Londonban jött világra, de koszovói, illetve pristinai szülők gyermekeként, majd a függetlenség kikiáltása után egy ideig élt is Koszovóban.

Dua Lipa apjával, Dukagjinnel közösen, 2016-ban létrehozta a Sunny Hill Alapítványt, hogy adományokat gyűjtsön a pénzügyi nehézségekkel küzdő koszovói emberek megsegítésére.

További részletek itt olvashatók.

A koszovói miniszterelnök szerint Oroszország érdeke a háború

Koszovó kész szembeszállni egy esetleges szerbiai támadással, ha a kisebbségi szerbekkel fennálló viszály fokozódása újabb fegyveres konfliktushoz vezet. Ezt Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerdán nyilatkozta a Reutersnek adott interjújában.

Közben a YouTube segítségével azt sejtette, hogy szeptember 1-től végrehajtják a személyi igazolványokkal és a rendszámtáblákkal kapcsolatos intézkedéseket, bár ezt konkrétan nem mondta ki.

A koszovói miniszterelnök szerint Vlagyimir Putyin “despota” orosz elnök a “háború embere”, így érdeke lenne a vérontás kiterjesztése, miután februárban már megtámadta a szomszédos Ukrajnát.

További részletek itt olvashatók.

Izrael kiállt a boszniai horvátok mellett, ami nem tetszik Iránnak

Izrael és Irán közti diplomáciai összecsapást eredményezett a bosznia-hercegovinai választási törvény módosítása kapcsán hónapok óta húzódó vita. A folyamatos belpolitikai csatározások mellett a törvénymódosítást a külföldi szereplők beavatkozása is nehezítette. Ebben a szerepbe találta magát Izrael, miután a legutóbbi horvát módosítási javaslat mellett tört pálcát. Ezt a diplomáciai aktust nem hagyta válasz nélkül a boszniai közéletben a szaúdi és a török diplomácia mellett magának helyet követelő Irán, amikor a Twitteren kommunikációs háborúba keveredett Izraellel annak állásfoglalása miatt.

A síita és a zsidó állam kapcsán érdemes megjegyezni, hogy az internetes üzengetéssel a boszniai politikai mérkőzés kispados szereplői közül hírtelen a pályára léptek, mintegy 12. és 13. játékosként.

A korábbi években nem tartoztak azon országok sorába, amelyek komoly befolyással bírhatnak a boszniai politikai történésekre.

További részletek itt olvashatók.

Határokon átívelő szurkapiszka, avagy sok az “áruló” Szerbiában

Remélhetőleg mindenki látta, hogyan osztotta ki Roger Waters a CNN-t Ukrajna ügyében. Persze ez a kérdés nem vonatkozik azokra, akik nem tudják ki az a Roger Waters, vagy mi is az a CNN. Mert ilyenek is vannak, sőt nem is kevesen. No, szóval, Waters biztosan nem fog többet interjút adni a CNN-nek, vagy bármely egyéb nyugati tévének, újságnak, amely a fősodorhoz tartozik, és nem csak azért, mert már benne van a korban.

Nálunk, Horvátországban közben kissé engedett a hőség a szorításból, hellyel-közzel még eső is esett, és végre mindenki elment nyaralni. Így csak az ügyeletes csapatok gyártják az anyagot a szerkesztőségekben, tehetségükhöz és lehetőségeikhez mérten.

Ma a Večernji list vitte el a pálmát, csatlakozva a határokon átívelő szerb-horvát szurkapiszkához, a kollégák ugyanis kiderítették, hogy idén nemcsak hogy 60 százalékkal több szerbiai turista látogatott Horvátországba, mint tavaly, hanem még 20 százalékkal túl is szárnyalták a 2019-es rekordévben felállított csúcsot.

Tüntetnek a szerbiai gazdák, Vučićhoz akarnak menni

Újvidéken utakat zártak le a gazdák, akik a szerb elnökhöz akarnak menni, hogy oldja meg a problémájukat, szerintük ugyanis az országban csak neki van igazán legitimitása. Korábban a Zastava dolgozói is Aleksandar Vučićhoz fordultak, mert csak benne bíztak.

Traktorokkal tüntetnek a gazdák Újvidéken, ahol lezárták a vajdasági kormányzati intézmények környékét.

A gazdáknak konkrét követeléseik vannak, amelyek a mezőgazdasági termékek kiviteli tilalmának feloldására, a napraforgó és a gázolaj árára, valamint a műtrágyával kapcsolatos szubvenciókra vonatkoznak.

A megmozdulás nem csak a szerb mezőgazdaságban uralkodó helyzetre, hanem a “jóságos és mindenható vezér” mítoszának kialakulására is felhívja a figyelmet.

További részletek itt olvashatók.

A szerb sportsajtó lelkendezett egy örmény transzparens láttán

A belgrádi Crvena Zvezda szép nagy zakót adott a jereváni Pjunyiknak, ammelynek úgy rúgott hét gólt, hogy egyet sem kapott. Belgrádban öt, Jerevánban pedig további két alkalommal akadt be a labda az örmények hálójába, a belgrádi média egy része azonban nem is ennek örült igazán.

A Ringier istállóhoz tartozó Sportal sportportál a meccs kezdetével körülbelül egyidőben azon lelkendezett, hogy az örmények “meleg fogadtatásban” részesítették a Crvena zvezdát.

A megállapítás nem a pályán történtekre vonatkozott, hiszen a Pjunyik a belgrádi 5:0-ás eredménnyel már egy héttel ezelőtt “lefeküdt” a Zvezdának, így a szerb csapatra túl sok izgalom már nem várt Jerevánban.

További részletek itt olvashatók.

Halálbüntetés vagy életfogytiglani vár egy horvát zsoldosra Donyeckben

Az úgynevezett Donyecki Népköztársaság bejelentette, hogy zsoldos tevékenységgel és hatalomátvétel kísérletével vádol öt külföldit. Köztük van a horvát Vjekoslav Prebeg is, akit akkor fogtak el az oroszok, amikor megpróbálta elhagyni a Mariupol körüli háborús övezetet. Az orosz törvények szerint akár halálra is ítélhetik őket, és ez nem az első ilyen eset lenne.

Olyan akciókat hajtottak végre, amelyek célja a hatalom erőszakos átvétele és a Donyecki Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntése volt

– olvasható a közleményben. A donyecki legfőbb ügyészség sajtószolgálata szerint az ottani törvények életfogytiglani- vagy halálbüntetést írnak elő a fent említett bűncselekményekért.

További részletek itt olvashatók.

süti beállítások módosítása